MADO
Oğuz ÖZDEM (BAŞ YAZAR)
Köşe Yazarı
Oğuz ÖZDEM (BAŞ YAZAR)
 

AYRIŞMA

   Kimi kelimeler vardır tek başına öyle şeyler anlatır ki. Bazen o bir tek kelime cümlelerle paragraflarla anlatmak isteğiniz duyguları tek başına hallediverir.    O, güzel kelimeden biridir ayrışma.     Ama yazıldığı gibi “ayrışma” şekliyle okumayın, şöyle okursanız dediğim gibi olduğunu göreceksiniz “ayrış-ma”    Yani sondaki “ma” yı olumsuzluk eki şeklinde değerlendirerek okuyun.    Görüntüyü biraz daha netleştireyim. Gel- gelme, yaz-yaz-ma ayrışın- ayrışmayın.    Sadede gelecek olursak.         Son günlerde hızlanan, daha da hızlanacak olan, son günlere doğru artık hız limitlerini aşacak olan ayrıştırma söylemlerine herkesin kendi çapı kadar alanda dur demesi gerektiği için söylüyorum bunları.    Birilerinin iktidar hırsı için yaptığı ayrıştırma politikasını desteklemek zorunda değilim/iz. Bakın yine en başında belirterek devam edeyim. Söylemlerimde kesinlikle her hangi bir cenahı hedef alarak söylemiyorum. Genele şamildir.    Sert ya da yumuşak ifadelerle birilerinin birilerini hedef alarak yaptığı konuşmada beni/bizi özneye koyarak başkalaştırmaya, ayrıştırmaya, ötekileştirmeye kimsenin hakkı ve haddi yoktur.     Filan gelirse iç savaş çıkar, feşmekan gelirse irtica hortlar, falan gelirse komünizm hortlar, şu gelirse şöyle bu gelirse böyle olur tehditleriyle milleti parçalara bölmeye tekraren söyleyeyim kimsenin hakkı ve haddi yoktur.    Ben yaşım itibarıyla onlarca seçime katıldım. Her seferinde din elden gidiyor, demokrasi çöküyor, vatan parçalanıyor söylemlerini dinledik. Hiç biri olmadı. Olmaz da. Yanlışlar çoksa gidermeye aday olun. Eksikler varsa tamamlamaya aday olun. Yapamadıysanız yapana yer verin, yaptıysanız neden anlatamadığınızı düşünüp daha iyi anlatın.     Toplum psikolojisidir bilirim. Bir kişi ne kadar çok bağırıyorsa o kadar çok alkış alır. Alkış aldıkça coşar, coştukça ifadeler sertleşir, sertleştikçe alkış artar, hatip daha da agresifleşir. İşte o dakikadan sonra ağızdan çıkanı kulak duymaz olur.     Ben bu gün itibarıyla başlayan propaganda döneminde hiçbir adaydan, hiçbir liderden, onlar var ya onlar…bunlar var ya bunlar… şunlar var ya şunlar ifadelerini duymak istemiyorum.    Ne olur, lütfen, rica ediyorum sesimi genele duyuramayabilirim lakin yereldeki adaylar bizi ayrıştırmayın o dili kullanmayın. Ayrışma hepimize zarar verir onun işin AYRIŞ-MAYIN deyin ve birleştirici olun.       
Ekleme Tarihi: 29 Mart 2023 - Çarşamba
Oğuz ÖZDEM (BAŞ YAZAR)

AYRIŞMA

   Kimi kelimeler vardır tek başına öyle şeyler anlatır ki. Bazen o bir tek kelime cümlelerle paragraflarla anlatmak isteğiniz duyguları tek başına hallediverir.

   O, güzel kelimeden biridir ayrışma.

    Ama yazıldığı gibi “ayrışma” şekliyle okumayın, şöyle okursanız dediğim gibi olduğunu göreceksiniz “ayrış-ma”

   Yani sondaki “ma” yı olumsuzluk eki şeklinde değerlendirerek okuyun.

   Görüntüyü biraz daha netleştireyim. Gel- gelme, yaz-yaz-ma ayrışın- ayrışmayın.

   Sadede gelecek olursak.    

    Son günlerde hızlanan, daha da hızlanacak olan, son günlere doğru artık hız limitlerini aşacak olan ayrıştırma söylemlerine herkesin kendi çapı kadar alanda dur demesi gerektiği için söylüyorum bunları.

   Birilerinin iktidar hırsı için yaptığı ayrıştırma politikasını desteklemek zorunda değilim/iz. Bakın yine en başında belirterek devam edeyim. Söylemlerimde kesinlikle her hangi bir cenahı hedef alarak söylemiyorum. Genele şamildir.

   Sert ya da yumuşak ifadelerle birilerinin birilerini hedef alarak yaptığı konuşmada beni/bizi özneye koyarak başkalaştırmaya, ayrıştırmaya, ötekileştirmeye kimsenin hakkı ve haddi yoktur.

    Filan gelirse iç savaş çıkar, feşmekan gelirse irtica hortlar, falan gelirse komünizm hortlar, şu gelirse şöyle bu gelirse böyle olur tehditleriyle milleti parçalara bölmeye tekraren söyleyeyim kimsenin hakkı ve haddi yoktur.

   Ben yaşım itibarıyla onlarca seçime katıldım. Her seferinde din elden gidiyor, demokrasi çöküyor, vatan parçalanıyor söylemlerini dinledik. Hiç biri olmadı. Olmaz da. Yanlışlar çoksa gidermeye aday olun. Eksikler varsa tamamlamaya aday olun. Yapamadıysanız yapana yer verin, yaptıysanız neden anlatamadığınızı düşünüp daha iyi anlatın.

    Toplum psikolojisidir bilirim. Bir kişi ne kadar çok bağırıyorsa o kadar çok alkış alır. Alkış aldıkça coşar, coştukça ifadeler sertleşir, sertleştikçe alkış artar, hatip daha da agresifleşir. İşte o dakikadan sonra ağızdan çıkanı kulak duymaz olur.

    Ben bu gün itibarıyla başlayan propaganda döneminde hiçbir adaydan, hiçbir liderden, onlar var ya onlar…bunlar var ya bunlar… şunlar var ya şunlar ifadelerini duymak istemiyorum.

   Ne olur, lütfen, rica ediyorum sesimi genele duyuramayabilirim lakin yereldeki adaylar bizi ayrıştırmayın o dili kullanmayın. Ayrışma hepimize zarar verir onun işin AYRIŞ-MAYIN deyin ve birleştirici olun.

  

 

 

Yazıya ifade bırak !
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.