MADO

EYT’de ‘8 Kod’ uyarısı!

Nevşehir 21.03.2023 - 14:30, Güncelleme: 21.03.2023 - 14:30
 

EYT’de ‘8 Kod’ uyarısı!

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesinin yürürlüğe girmesiyle gözler düzenlemenin işleyişine çevrildi.

‘Kıdem tazminatı ne olacak, ‘ilk maaşlar ne zaman’ ve ‘işe döneceklerde hak kaybı olur mu’, yanıtı en çok merak edilen sorular oldu. 8 Eylül 1999 tarihinden önce işe giren SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı kapsamındakilerin belirtilen prim gün sayısını tamamlamış olması gerekiyor. Başvuru için yaş sınırı bulunmuyor. Başvuru yapıldıktan sonra ilk maaşlar takip eden aydan itibaren hak ediliyor. İş Kanunu’na göre, emekli olan işçilerin, son işyerindeki çalışmaları karşılığı hak etmiş oldukları kıdem tazminatını alma hakkı bulunuyor. Sosyal Güvenlik uzmanları bu noktada 8 Kod’a dikkat çekerek şu bilgileri verdi: “1’den 50’ye kadar kodlar var. 8 Kod emeklilik nedeniyle çıkışı kapsıyor. Farklı bir kod ile de çıkış vermek emekliliğe engel değil ancak 8 Kod işverenle çalışan arasındaki kıdem tazminatı konusunda kanıt olur. Farklı bir kod ile çıkış verilirse kıdem tazminatı yanabilir. Bu da iş mahkemelerine yansır.”
Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesinin yürürlüğe girmesiyle gözler düzenlemenin işleyişine çevrildi.

‘Kıdem tazminatı ne olacak, ‘ilk maaşlar ne zaman’ ve ‘işe döneceklerde hak kaybı olur mu’, yanıtı en çok merak edilen sorular oldu.
8 Eylül 1999 tarihinden önce işe giren SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı kapsamındakilerin belirtilen prim gün sayısını tamamlamış olması gerekiyor. Başvuru için yaş sınırı bulunmuyor.
Başvuru yapıldıktan sonra ilk maaşlar takip eden aydan itibaren hak ediliyor. İş Kanunu’na göre, emekli olan işçilerin, son işyerindeki çalışmaları karşılığı hak etmiş oldukları kıdem tazminatını alma hakkı bulunuyor.
Sosyal Güvenlik uzmanları bu noktada 8 Kod’a dikkat çekerek şu bilgileri verdi: “1’den 50’ye kadar kodlar var. 8 Kod emeklilik nedeniyle çıkışı kapsıyor. Farklı bir kod ile de çıkış vermek emekliliğe engel değil ancak 8 Kod işverenle çalışan arasındaki kıdem tazminatı konusunda kanıt olur. Farklı bir kod ile çıkış verilirse kıdem tazminatı yanabilir. Bu da iş mahkemelerine yansır.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.