MADO

GÖREME AÇIK HAVA MÜZESİ HANÇERLENDİ

Gündem 01.08.2021 - 11:27, Güncelleme: 09.10.2021 - 12:18
 

GÖREME AÇIK HAVA MÜZESİ HANÇERLENDİ

DÜNYANIN GÖZÜNÜN İÇİNE BAKA BAKA KAPADOKYA’NIN GÖBEĞİNDE İŞ MAKİNELERİNİN KAZI YAPMASINA KAPADOKYA ALAN BAŞKANLIĞI’NIN ONAY VERMESİ HERKESİ ŞOK EDEN BİR ŞAŞKINLIK YARATTI. DÜNYA MİRASI OLARAK KORUMA ALTINA ALINAN BÖLGEDE KAZAYLA BİR PATLAMA OLURSA HESABINI KİM VERECEK ?

UNESCO dünya mirası koruma listesine Kapadokya’dan kayıtlı, tek tarihi ve turisttik yer olan Göreme Açık Hava müzesinin neredeyse kalbine doğal gaz boru hattı döşemek için  ağır iş makineleriyle girildi. Sit alanı içinde kaçak yapıldığı için onlarca bina yıkılmış  veya  vatandaşın sit alanı içinde 3-5 metrelik  yaptığı inşaat nedeniyle ağır ceza mahkemesinde yargılanmıştı. Oysa şimdi başka alternatif yollar olmasına rağmen,  kamuoyuna hiçbir açıklama yapılmaksızın, Göreme Açık Hava Müzesi’nin dibindeki sit alanının tam da göbeğinde olan Arnavut kaldırımı yol,  Kapadokya Alan Başkanlığı’nın “izni” ile kilıometrelerce  eşiliyor. Akşam 19.00 ile sabah 05.00 arasında yapılan çalışma ile Göreme Açık Hava müzesinin dibindeki Arnavut kaldırımı yol yarılarak kilometrelerce doğal gaz boru hattı döşeniyor. Bu saatler içinde çalışma güzergahı  insan ve araç trafiğine kapatılıyor. Olası bir patlama ile Göreme Açık Hava müzesinin ciddi zarar görme ihtimaline karşı kimin garanti verdiği bilinmezken , olası gaz sızıntıları ile dünyanın dört bir yanından gelen turist kafilelerinin etkilenmemesi için yine ne gibi tedbirler alındığı bilinmiyor. UNESCO tarafından resmi kayıtlı olarak dünya mirası koruma kaydı altına alınmış olan Göreme Açıkhava Müzesi’nin tam dibinden geçen ve yine 1. Derecede  sit alanı olan bölgede doğalgaz boru hattı çalışmaları yapılması dünya medyasının da ilgisini çekeceği benziyor. Nevşehir Valisi ve Kapadokya Alan Başkanı İnci Sezer Becel’in böylesine dünyanın dikkatini çekecek bir  doğal gaz boru hattı döşeme olayından önce neden kamuoyunu bilgilendirmediği ve bundan sonra herhangi bir açıklama yapıp yapmayacağı bilinmiyor. Ortahisar’a doğal gaz boru hattı götürülmesi için farklı güzergahların olmasına karşın  sırf “ daha kısa diye bu güzergahın seçilip kazıya başlanmasının ardından, doğacak ulusal ve uluslararası tepkilere karşın  Kapadokya Alan Başkanlığı  adına Vali Becel ile Ak Partili milletvekilleri Mustafa Açıkgöz ve Yücel Menekşe’nin nasıl bir açıklama yapacağı merak ediliyor.
DÜNYANIN GÖZÜNÜN İÇİNE BAKA BAKA KAPADOKYA’NIN GÖBEĞİNDE İŞ MAKİNELERİNİN KAZI YAPMASINA KAPADOKYA ALAN BAŞKANLIĞI’NIN ONAY VERMESİ HERKESİ ŞOK EDEN BİR ŞAŞKINLIK YARATTI. DÜNYA MİRASI OLARAK KORUMA ALTINA ALINAN BÖLGEDE KAZAYLA BİR PATLAMA OLURSA HESABINI KİM VERECEK ?

UNESCO dünya mirası koruma listesine Kapadokya’dan kayıtlı, tek tarihi ve turisttik yer olan Göreme Açık Hava müzesinin neredeyse kalbine doğal gaz boru hattı döşemek için  ağır iş makineleriyle girildi.

Sit alanı içinde kaçak yapıldığı için onlarca bina yıkılmış  veya  vatandaşın sit alanı içinde 3-5 metrelik  yaptığı inşaat nedeniyle ağır ceza mahkemesinde yargılanmıştı. Oysa şimdi başka alternatif yollar olmasına rağmen,  kamuoyuna hiçbir açıklama yapılmaksızın, Göreme Açık Hava Müzesi’nin dibindeki sit alanının tam da göbeğinde olan Arnavut kaldırımı yol,  Kapadokya Alan Başkanlığı’nın “izni” ile kilıometrelerce  eşiliyor.

Akşam 19.00 ile sabah 05.00 arasında yapılan çalışma ile Göreme Açık Hava müzesinin dibindeki Arnavut kaldırımı yol yarılarak kilometrelerce doğal gaz boru hattı döşeniyor. Bu saatler içinde çalışma güzergahı  insan ve araç trafiğine kapatılıyor.

Olası bir patlama ile Göreme Açık Hava müzesinin ciddi zarar görme ihtimaline karşı kimin garanti verdiği bilinmezken , olası gaz sızıntıları ile dünyanın dört bir yanından gelen turist kafilelerinin etkilenmemesi için yine ne gibi tedbirler alındığı bilinmiyor.

UNESCO tarafından resmi kayıtlı olarak dünya mirası koruma kaydı altına alınmış olan Göreme Açıkhava Müzesi’nin tam dibinden geçen ve yine 1. Derecede  sit alanı olan bölgede doğalgaz boru hattı çalışmaları yapılması dünya medyasının da ilgisini çekeceği benziyor.

Nevşehir Valisi ve Kapadokya Alan Başkanı İnci Sezer Becel’in böylesine dünyanın dikkatini çekecek bir  doğal gaz boru hattı döşeme olayından önce neden kamuoyunu bilgilendirmediği ve bundan sonra herhangi bir açıklama yapıp yapmayacağı bilinmiyor. Ortahisar’a doğal gaz boru hattı götürülmesi için farklı güzergahların olmasına karşın  sırf “ daha kısa diye bu güzergahın seçilip kazıya başlanmasının ardından, doğacak ulusal ve uluslararası tepkilere karşın  Kapadokya Alan Başkanlığı  adına Vali Becel ile Ak Partili milletvekilleri Mustafa Açıkgöz ve Yücel Menekşe’nin nasıl bir açıklama yapacağı merak ediliyor.

Nevşehir HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.