MADO

3 SORU 3 CEVAP

Nevşehir 15.07.2022 - 09:38, Güncelleme: 15.07.2022 - 09:38
 

3 SORU 3 CEVAP

Camiye girerken nelere dikkat etmeliyiz

Soru1: Camiye girerken nelere dikkat etmeliyiz? Cevap1: Şüphesiz yeryüzündeki her bir camiye “Allah’ın Evi” denir. Bizler de bu evin misafirleriyiz. Camilere saygı duymalı ve adaplarına dikkat etmeliyiz. Onlardan bazıları; - camiye girerken abdestli, temiz elbise ve temiz çoraplarla girmeliyiz. Kokan elbise ve çoraplarla camiye girip insanları rahatsız etmemeliyiz, camiye girerken sağ ayağımızla girmeli ve salavat-ı şerife okumalıyız, nitekim Hz. Peygamber’in camiye girerken şöyle dua ettiği rivayet edilmiştir: بسم الله ، والصلاة والسلام على رسول الله، اللهم افتح لي أبواب رحمتك “Bismillah, ve’s-salatü ve’s-selamü ala rasulillah. Allahümme iftah li ebvabe rahmetike.” Camiye girince iki rekât “tahiyyetü’l-mescid” namazı kılıp camide boş bulduğumuz uygun bir yere oturmalıyız. İleri saflara geçmek için cemaati rahatsız etmemeliyiz. Şayet camide vaaz ediliyor veya Kur'ân-ı Kerîm okunuyorsa susup edep ve saygıyla dinlemeliyiz, camilere soğan, sarımsak yiyerek gidip cemaati rahatsız etmemeliyiz, camiden çıkarken de sol ayağımızı önden atarak çıkmalıyız. Soru2: Farz namazlarda ilk oturuşu unutan kimse namazını nasıl tamamlar? Cevap2: Namazda ilk oturuş vaciptir. Dolayısıyla vacibin unutulması durumunda son oturuştan sonra sehiv secdesi yapılması gerekir. İlk oturuşun kasten terk edilmesi ise tahrimen mekruhtur. Bu durumda namazın iade edilmesi, tekrar kılınması gerekir. Soru3: İçinde resim bulunan odada namaz kılınabilir mi? Cevap3: Hz. Peygamber’in (s.a.v.) “Melekler, içerisinde köpek ve resim/heykel bulunan eve girmezler.” anlamındaki hadisleri değişik hadis kitaplarında zikredilmektedir. Fakat hadiste yer alan bu uyarının, daha ziyade tapınmak veya tazim göstermek amacıyla evlerde bulundurulan fotoğraf, resim ve heykeli kapsadığı bazı âlimler tarafından ifade edilmiştir. Hadisin bu şekildeki yorumundan hareket eden bazı âlimler, tapınma ve tazim amacı güdülmeyen ve umumi âdaba aykırı olmayan canlı varlıkların resimlerinin yapımını da câiz görmüşlerdir. Buna göre dinimizin ilke ve amaçlarına ve genel ahlak kurallarına aykırı olmamak kaydıyla söz konusu resimlerin evlerde bulundurulmasında ve bu evlerde namaz kılınmasında bir sakınca yoktur. Ancak bu resimlerin namaz kılanın görüş alanına girecek konumda bulunması mekruh görülmüştür. Çünkü bu durumda namaz kılanın dikkati dağılır ve huşuu kaybolur. Eğer söz konusu resimler halıda veya sergide yer alıyorsa çok belirgin olmamaları halinde bu halı ve sergiler üzerinde namaz kılınabilir. Eğer belirgin bir halde ise namaz kılarken doğrudan bu resimler üzerine secde edilmesi mekruh görülmüştür. Dinî konularda cevabını aradığınız soruları msoysaldi@gmail.com e-postaya gönderebilirsiniz. Prof. Dr. Mehmet SOYSALDI NEVÜ İlahiyat Fakültesi Temel İslam Bilimleri Bölüm Başkanı
Camiye girerken nelere dikkat etmeliyiz
Soru1: Camiye girerken nelere dikkat etmeliyiz?

Cevap1: Şüphesiz yeryüzündeki her bir camiye “Allah’ın Evi” denir. Bizler de bu evin misafirleriyiz. Camilere saygı duymalı ve adaplarına dikkat etmeliyiz. Onlardan bazıları;

- camiye girerken abdestli, temiz elbise ve temiz çoraplarla girmeliyiz. Kokan elbise ve çoraplarla camiye girip insanları rahatsız etmemeliyiz, camiye girerken sağ ayağımızla girmeli ve salavat-ı şerife okumalıyız, nitekim Hz. Peygamber’in camiye girerken şöyle dua ettiği rivayet edilmiştir:

بسم الله ، والصلاة والسلام على رسول الله، اللهم افتح لي أبواب رحمتك “Bismillah, ve’s-salatü ve’s-selamü ala rasulillah. Allahümme iftah li ebvabe rahmetike.” Camiye girince iki rekât “tahiyyetü’l-mescid” namazı kılıp camide boş bulduğumuz uygun bir yere oturmalıyız. İleri saflara geçmek için cemaati rahatsız etmemeliyiz. Şayet camide vaaz ediliyor veya Kur'ân-ı Kerîm okunuyorsa susup edep ve saygıyla dinlemeliyiz, camilere soğan, sarımsak yiyerek gidip cemaati rahatsız etmemeliyiz, camiden çıkarken de sol ayağımızı önden atarak çıkmalıyız.

Soru2: Farz namazlarda ilk oturuşu unutan kimse namazını nasıl tamamlar?

Cevap2: Namazda ilk oturuş vaciptir. Dolayısıyla vacibin unutulması durumunda son oturuştan sonra sehiv secdesi yapılması gerekir. İlk oturuşun kasten terk edilmesi ise tahrimen mekruhtur. Bu durumda namazın iade edilmesi, tekrar kılınması gerekir.

Soru3: İçinde resim bulunan odada namaz kılınabilir mi?

Cevap3: Hz. Peygamber’in (s.a.v.) “Melekler, içerisinde köpek ve resim/heykel bulunan eve girmezler.” anlamındaki hadisleri değişik hadis kitaplarında zikredilmektedir.

Fakat hadiste yer alan bu uyarının, daha ziyade tapınmak veya tazim göstermek amacıyla evlerde bulundurulan fotoğraf, resim ve heykeli kapsadığı bazı âlimler tarafından ifade edilmiştir.

Hadisin bu şekildeki yorumundan hareket eden bazı âlimler, tapınma ve tazim amacı güdülmeyen ve umumi âdaba aykırı olmayan canlı varlıkların resimlerinin yapımını da câiz görmüşlerdir.

Buna göre dinimizin ilke ve amaçlarına ve genel ahlak kurallarına aykırı olmamak kaydıyla söz konusu resimlerin evlerde bulundurulmasında ve bu evlerde namaz kılınmasında bir sakınca yoktur. Ancak bu resimlerin namaz kılanın görüş alanına girecek konumda bulunması mekruh görülmüştür.

Çünkü bu durumda namaz kılanın dikkati dağılır ve huşuu kaybolur. Eğer söz konusu resimler halıda veya sergide yer alıyorsa çok belirgin olmamaları halinde bu halı ve sergiler üzerinde namaz kılınabilir. Eğer belirgin bir halde ise namaz kılarken doğrudan bu resimler üzerine secde edilmesi mekruh görülmüştür.

Dinî konularda cevabını aradığınız soruları msoysaldi@gmail.com e-postaya gönderebilirsiniz.

Prof. Dr. Mehmet SOYSALDI NEVÜ İlahiyat Fakültesi Temel İslam Bilimleri Bölüm Başkanı
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.