MADO

NEVÜ Öğretim Üyesi Kitap yayınladı

Nevşehir 20.12.2021 - 08:33, Güncelleme: 20.12.2021 - 08:33
 

NEVÜ Öğretim Üyesi Kitap yayınladı

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. L. Gürkan Gökçek’in de aralarında bulunduğu öğretim üyeleri tarafından hazırlanan “Anadolu’nun Eski Çağlarında İnanç Olgusu ve Yönetim Anlayışı” adlı kitap yayımlandı.

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. L. Gürkan Gökçek’in de aralarında bulunduğu öğretim üyeleri tarafından hazırlanan “Anadolu’nun Eski Çağlarında İnanç Olgusu ve Yönetim Anlayışı” adlı kitap yayımlandı. Kitabın ilk baskısını Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Prof. Dr. Semih Aktekin’e takdim eden öğretim üyesi Prof. Dr. L. Gürkan Gökçek, Türkiye’nin farklı üniversiteden 32 ‘Eski Çağ’ tarihçisi akademisyenin bir araya gelerek akademik dünyaya kazandırdığı bu çalışmanın ayrıca bir referans eser niteliği de taşıdığını söyledi. Kitap hakkında Rektör Aktekin’e bilgi veren Gökçek, “Ülkemizde son yıllarda ‘Eski Çağ Tarihi’ alanında pek çok başarılı çalışma bulunmakta. İnsanlık tarihinin önemli bir parçasını oluşturan Anadolu’nun sahip olduğu kültürel miras önceki yıllarda batılı arkeologlar tarafından kazılmakta ve batılı tarihçiler tarafından yayınlanmakta iken, son yıllarda ülkemizde de arkeologları tarafından yapılan kazılar ve eski çağ tarihçileri tarafından yapılan yayınlar da ön plana çıkmaya başladı. Bu kapsamda Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Ercüment Yıldırım ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Okay Pekşen editörlüğünde ve ülkemizin farklı üniversitelerinden 32 eski çağ tarihçisi akademisyenimizle  bir araya gelerek biz de akademik dünyaya bir referans eser niteliği taşıyan eseri kazandırmış olduk.   Kitabımızın zengin içeriğinde ise Çatalhöyük’teki inanç olgusunun nasıl şekillendiği, Anadolu’nun inanç sistemleri üzerindeki Mezopotamya izleri, Erken Tunç Çağı’ndaki ölü gömme geleneğinin oluşumu, bulaşıcı hastalıkların dini inanca yansıması, Hitit kaya anıtlarının siyasi otoriteye etkisi, tanrılar üzerine yemin etmenin tarihsel kökenleri, Frig tanrısı Matar Kubeleya’nın ana tanrıça olma aşamaları, Demir Çağı’ndaki ahiret inancı, Anadolu’da Iuppiter Dolichenus’un nasıl tapınım gördüğü, Roma İmparatoru Traianus’un nasıl tanrılaştığı ve Eskiçağ Anadolu’sunda Hristiyanlığın nasıl yayılım gösterdiğine dair bilgilere yer verilmekte” dedi. Rektör Aktekin ise, üniversite olarak eğitimle birlikte bölgenin ve ülkenin köklü ve zengin tarihine ışık tutarak bilim dünyasına katkıda bulunacak her türlü çalışmayı her zaman önemsediklerini ve desteklediklerini söyledi. Bu kapsamda Prof. Dr. L. Gürkan Gökçek ve eserin ortaya çıkmasında emeği geçen herkesi tebrik eden Rektör Aktekin, bilim dünyasına kazandırılan kitabın da hayırlı olmasını diledi.
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. L. Gürkan Gökçek’in de aralarında bulunduğu öğretim üyeleri tarafından hazırlanan “Anadolu’nun Eski Çağlarında İnanç Olgusu ve Yönetim Anlayışı” adlı kitap yayımlandı.

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. L. Gürkan Gökçek’in de aralarında bulunduğu öğretim üyeleri tarafından hazırlanan “Anadolu’nun Eski Çağlarında İnanç Olgusu ve Yönetim Anlayışı” adlı kitap yayımlandı.

Kitabın ilk baskısını Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Prof. Dr. Semih Aktekin’e takdim eden öğretim üyesi Prof. Dr. L. Gürkan Gökçek, Türkiye’nin farklı üniversiteden 32 ‘Eski Çağ’ tarihçisi akademisyenin bir araya gelerek akademik dünyaya kazandırdığı bu çalışmanın ayrıca bir referans eser niteliği de taşıdığını söyledi.

Kitap hakkında Rektör Aktekin’e bilgi veren Gökçek, “Ülkemizde son yıllarda ‘Eski Çağ Tarihi’ alanında pek çok başarılı çalışma bulunmakta. İnsanlık tarihinin önemli bir parçasını oluşturan Anadolu’nun sahip olduğu kültürel miras önceki yıllarda batılı arkeologlar tarafından kazılmakta ve batılı tarihçiler tarafından yayınlanmakta iken, son yıllarda ülkemizde de arkeologları tarafından yapılan kazılar ve eski çağ tarihçileri tarafından yapılan yayınlar da ön plana çıkmaya başladı. Bu kapsamda Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Ercüment Yıldırım ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Okay Pekşen editörlüğünde ve ülkemizin farklı üniversitelerinden 32 eski çağ tarihçisi akademisyenimizle  bir araya gelerek biz de akademik dünyaya bir referans eser niteliği taşıyan eseri kazandırmış olduk.  

Kitabımızın zengin içeriğinde ise Çatalhöyük’teki inanç olgusunun nasıl şekillendiği, Anadolu’nun inanç sistemleri üzerindeki Mezopotamya izleri, Erken Tunç Çağı’ndaki ölü gömme geleneğinin oluşumu, bulaşıcı hastalıkların dini inanca yansıması, Hitit kaya anıtlarının siyasi otoriteye etkisi, tanrılar üzerine yemin etmenin tarihsel kökenleri, Frig tanrısı Matar Kubeleya’nın ana tanrıça olma aşamaları, Demir Çağı’ndaki ahiret inancı, Anadolu’da Iuppiter Dolichenus’un nasıl tapınım gördüğü, Roma İmparatoru Traianus’un nasıl tanrılaştığı ve Eskiçağ Anadolu’sunda Hristiyanlığın nasıl yayılım gösterdiğine dair bilgilere yer verilmekte” dedi.

Rektör Aktekin ise, üniversite olarak eğitimle birlikte bölgenin ve ülkenin köklü ve zengin tarihine ışık tutarak bilim dünyasına katkıda bulunacak her türlü çalışmayı her zaman önemsediklerini ve desteklediklerini söyledi. Bu kapsamda Prof. Dr. L. Gürkan Gökçek ve eserin ortaya çıkmasında emeği geçen herkesi tebrik eden Rektör Aktekin, bilim dünyasına kazandırılan kitabın da hayırlı olmasını diledi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.