MADO

EĞİTİMİN FELSEFESİ’NE IŞIK TUTAN KİTAP OKURLAR’LA BULUŞTU

Eğitim (Web Sitesi) - Web Sitesi | 04.10.2021 - 12:38, Güncelleme: 04.10.2021 - 12:38
 

EĞİTİMİN FELSEFESİ’NE IŞIK TUTAN KİTAP OKURLAR’LA BULUŞTU

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölüm Başkanı Doç. Dr. Faruk Manav, editörlüğünü yaptığı ve Türkiye’nin farklı üniversitelerinden alanında uzman akademisyenler ve doktora düzeyinde eğitim alan araştırmacılar ile birlikte hazırladığı “Eğitim Felsefesi” kitabında, insanlığın tüm sorunlarına ışık tutan ‘Eğitim’in felsefesini okurlarla buluşturuyor. Kitabın içeriğinde bu çerçevede, eğitim felsefesini, kökleri antik çağlara kadar uzanan ve sağlam temeller üzerinde yükselen bir disiplin olarak düşünmek gerektiğine de vurguda bulunuyor. Yayınlanan kitap içeriğini akademisyen ve öğrencilerle paylaşan Manav, felsefenin birçok alandaki gerekliliğinden yola çıkarak eğitim alanında da gerekliliğine, “İnsanlığın geçirdiği süreçler ve yaşanan gelişmeler göz önüne alındığında, canlı bir sistem olan eğitimin bu canlılığını korumak  adına farklı bakış açılarına, farklı düşüncelere ve farklı görüşlere her zaman bir gereksinimin bulunduğu söy­lenebilir. Bu gereksinimi karşılama olanaklılarına sahip olan disiplin ise felsefedir. Var olduğu günden bu yana, insanlığın neredeyse tüm sorunlarına ışık tutan felsefe, bundan sonra da eğitim de dâhil olmak üzere insanlığın tüm sorunlarına ve açmazlarına yol göstermeye devam etmektedir. Yani bir bakıma felsefe, sağladığı ufuk zenginliği ile ideal insan eğitiminin nasıl olması gerektiğine ilişkin kazanımlar sağlamasının yanı sıra, eğitim sisteminin düzenlenmesi ve biçimlendirilmesi ile eğitimin yaşanan çağa ayak uydurması gibi işlevlerle eğitim için her zaman önemli bir disiplindir ”sözleriyle değindi. Felsefe ile eğitim arasındaki koparılamaz bağın öneminden hareketle ortaya çıkarılan kitap eğitim konusundaki tartışmalara felsefece yaklaşılan farklı yolları göstermek, eğitim felsefesinin amacı, işlevi ve yapısı hakkında genel bir bakış açısı kazandır­mak ve eğitim alanında araştırma yapacak araştırmacılara kaynaklık etmek amacını taşıyor. Felsefe literatüründe, eği­timin amacı ve işlevi, eğitimde hangi özelliklere sahip insanın yetiştirileceği, eği­timin nasıl bir bilgilendirme anlayışına sahip olacağı gibi konularda filozofların yürüttükleri tartışmaların bu önemli disiplinin ortaya çıkışına katkı sağladıkları düşünülürken, kitabın içeriğinde bu çerçevede, eğitim felsefesini, kökleri antik çağlara kadar uzanan ve sağlam temeller üzerinde yükselen bir disiplin olarak düşünmek gerekliliğinin de altı çiziliyor.

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölüm Başkanı Doç. Dr. Faruk Manav, editörlüğünü yaptığı ve Türkiye’nin farklı üniversitelerinden alanında uzman akademisyenler ve doktora düzeyinde eğitim alan araştırmacılar ile birlikte hazırladığı “Eğitim Felsefesi” kitabında, insanlığın tüm sorunlarına ışık tutan ‘Eğitim’in felsefesini okurlarla buluşturuyor. Kitabın içeriğinde bu çerçevede, eğitim felsefesini, kökleri antik çağlara kadar uzanan ve sağlam temeller üzerinde yükselen bir disiplin olarak düşünmek gerektiğine de vurguda bulunuyor.

Yayınlanan kitap içeriğini akademisyen ve öğrencilerle paylaşan Manav, felsefenin birçok alandaki gerekliliğinden yola çıkarak eğitim alanında da gerekliliğine, “İnsanlığın geçirdiği süreçler ve yaşanan gelişmeler göz önüne alındığında, canlı bir sistem olan eğitimin bu canlılığını korumak  adına farklı bakış açılarına, farklı düşüncelere ve farklı görüşlere her zaman bir gereksinimin bulunduğu söy­lenebilir. Bu gereksinimi karşılama olanaklılarına sahip olan disiplin ise felsefedir. Var olduğu günden bu yana, insanlığın neredeyse tüm sorunlarına ışık tutan felsefe, bundan sonra da eğitim de dâhil olmak üzere insanlığın tüm sorunlarına ve açmazlarına yol göstermeye devam etmektedir. Yani bir bakıma felsefe, sağladığı ufuk zenginliği ile ideal insan eğitiminin nasıl olması gerektiğine ilişkin kazanımlar sağlamasının yanı sıra, eğitim sisteminin düzenlenmesi ve biçimlendirilmesi ile eğitimin yaşanan çağa ayak uydurması gibi işlevlerle eğitim için her zaman önemli bir disiplindir ”sözleriyle değindi.

Felsefe ile eğitim arasındaki koparılamaz bağın öneminden hareketle ortaya çıkarılan kitap eğitim konusundaki tartışmalara felsefece yaklaşılan farklı yolları göstermek, eğitim felsefesinin amacı, işlevi ve yapısı hakkında genel bir bakış açısı kazandır­mak ve eğitim alanında araştırma yapacak araştırmacılara kaynaklık etmek amacını taşıyor. Felsefe literatüründe, eği­timin amacı ve işlevi, eğitimde hangi özelliklere sahip insanın yetiştirileceği, eği­timin nasıl bir bilgilendirme anlayışına sahip olacağı gibi konularda filozofların yürüttükleri tartışmaların bu önemli disiplinin ortaya çıkışına katkı sağladıkları düşünülürken, kitabın içeriğinde bu çerçevede, eğitim felsefesini, kökleri antik çağlara kadar uzanan ve sağlam temeller üzerinde yükselen bir disiplin olarak düşünmek gerekliliğinin de altı çiziliyor.

Nevşehir HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.