MADO
Oğuz ÖZDEM (BAŞ YAZAR)
Köşe Yazarı
Oğuz ÖZDEM (BAŞ YAZAR)
 

OLÇUM

Yerel ağızları, bir bölgeye ya da kesime ait kelimelerin doğru/yanlış olduğuna bakmam. Onlar bir şekilde ortaya çıkmıştır, kullanılmıştır, eskimiştir kalkmıştır ama arada sırada aklımıza geldikçe kullanmasak bile “çok hoş” deriz. Olçum da onlardan biri. Şimdi duyduğunuzda –yaşı ellinin üzerindekiler- bu kelimeyi bilecektir. Başka yerlerde kullanılır mı bilmiyorum ama Nevşehir insanının kullandığı güzel bir kelimedir ve pek çok kişi için “cuk” oturur. “olçum” kelimesinin tam olarak karşılığı nedir derseniz, tanımını yapabilir miyim bilmiyorum ama kabaca “her şeyi bildiğini zanneden, her şey hakkında fikir yürüten, tabir-i caiz ise her şeye maydanoz olan” denebilir. Kelimenin güzelliği bu tip insanlar için biçilmiş kaftan oluyor. İşin güzel yanı bu tip insanlardan da bizim memlekette ve ülkede istemediğiniz kadar var. İnanmazsanız bakın etrafa. Siyaset bilmeyen, spordan anamayan, ekonomiyi okulundan mezun olanlardan fazla bilen, adaleti beş yıl okumuş hukuk mezunundan daha iyi bilen, dini, edebiyatı, sinemayı, sanatı yapanlardan daha iyi bildiğini söyleyen insanlar dolu değil mi çevrenizde. Spor karşılaşmasında düşürülen oyuncuya verilen ya da verilmeyen penaltıyı yıllarını bu işe vermiş insanlardan ya da karı veren hakemden daha iyi verdiğini söyleyen nice spor adamları(!) yok mu etrafınızda. Fiyat artışlarındaki dengesizliği “bırak yahu bunları bak gereksiz yere fiyat artıranlardan iki tanesini Meteris meydanında sallandıracaksın gör bakalım kalıyor mu öyle kafasına göre etiket yazan” diyenleri hepimiz bilmiyor muyuz? Hastalığın teşhisini doktordan, eğitimin daha iyisini öğretmenden, sebzenin meyvenin daha iyisini kabzımaldan, hayvanın iyisini besiciden, müziğin hasını şarkıcıdan, sanatın en mükemmelini sanatçıdan daha iyi bilenlerden onlarcası yok mu sağımızda solumuzda. Daha banal ve avam bir şey söyleyeyim mi kahvede okeyi ya da kağıdı oyuncudan daha iyi oynamaz mı yancılar. İşte bunlar olçumdurlar. “olçumlar” sadece konuşmakla da kalmazlar, iddia ederler, daha da üstüne giderseniz, parasında iddiaya girerler çünkü o kadar emindirler söylediklerinde. Siz kendinizi paralayın o meselenin öyle olmadığını anlatmak için. Olçum, kararını vermiştir ve konu kapanmıştır. Tanımlarında nettirler. Bu arada olçumların yüzde sekseni cahildirler, kültürlü kişilerden nadir de olsa çıkar ama en azından onlar bir noktaya gelindiğinde “belki” kelimesini kullanırlar fakat olçumlarda asla belki kelimesi yoktur. Benim söylediklerim kesinlikle doğrudur, siz bilmezsiniz ben bilirim, ben her şeyi sizden iyi bilirim, bilmediğiniz ne varsa gelin bana sorun. Ben var ya ben…
Ekleme Tarihi: 16 Ocak 2023 - Pazartesi
Oğuz ÖZDEM (BAŞ YAZAR)

OLÇUM

Yerel ağızları, bir bölgeye ya da kesime ait kelimelerin doğru/yanlış olduğuna bakmam. Onlar bir şekilde ortaya çıkmıştır, kullanılmıştır, eskimiştir kalkmıştır ama arada sırada aklımıza geldikçe kullanmasak bile “çok hoş” deriz. Olçum da onlardan biri. Şimdi duyduğunuzda –yaşı ellinin üzerindekiler- bu kelimeyi bilecektir. Başka yerlerde kullanılır mı bilmiyorum ama Nevşehir insanının kullandığı güzel bir kelimedir ve pek çok kişi için “cuk” oturur.

“olçum” kelimesinin tam olarak karşılığı nedir derseniz, tanımını yapabilir miyim bilmiyorum ama kabaca “her şeyi bildiğini zanneden, her şey hakkında fikir yürüten, tabir-i caiz ise her şeye maydanoz olan” denebilir. Kelimenin güzelliği bu tip insanlar için biçilmiş kaftan oluyor.

İşin güzel yanı bu tip insanlardan da bizim memlekette ve ülkede istemediğiniz kadar var. İnanmazsanız bakın etrafa. Siyaset bilmeyen, spordan anamayan, ekonomiyi okulundan mezun olanlardan fazla bilen, adaleti beş yıl okumuş hukuk mezunundan daha iyi bilen, dini, edebiyatı, sinemayı, sanatı yapanlardan daha iyi bildiğini söyleyen insanlar dolu değil mi çevrenizde. Spor karşılaşmasında düşürülen oyuncuya verilen ya da verilmeyen penaltıyı yıllarını bu işe vermiş insanlardan ya da karı veren hakemden daha iyi verdiğini söyleyen nice spor adamları(!) yok mu etrafınızda.

Fiyat artışlarındaki dengesizliği “bırak yahu bunları bak gereksiz yere fiyat artıranlardan iki tanesini Meteris meydanında sallandıracaksın gör bakalım kalıyor mu öyle kafasına göre etiket yazan” diyenleri hepimiz bilmiyor muyuz?

Hastalığın teşhisini doktordan, eğitimin daha iyisini öğretmenden, sebzenin meyvenin daha iyisini kabzımaldan, hayvanın iyisini besiciden, müziğin hasını şarkıcıdan, sanatın en mükemmelini sanatçıdan daha iyi bilenlerden onlarcası yok mu sağımızda solumuzda. Daha banal ve avam bir şey söyleyeyim mi kahvede okeyi ya da kağıdı oyuncudan daha iyi oynamaz mı yancılar.

İşte bunlar olçumdurlar. “olçumlar” sadece konuşmakla da kalmazlar, iddia ederler, daha da üstüne giderseniz, parasında iddiaya girerler çünkü o kadar emindirler söylediklerinde. Siz kendinizi paralayın o meselenin öyle olmadığını anlatmak için. Olçum, kararını vermiştir ve konu kapanmıştır.

Tanımlarında nettirler. Bu arada olçumların yüzde sekseni cahildirler, kültürlü kişilerden nadir de olsa çıkar ama en azından onlar bir noktaya gelindiğinde “belki” kelimesini kullanırlar fakat olçumlarda asla belki kelimesi yoktur. Benim söylediklerim kesinlikle doğrudur, siz bilmezsiniz ben bilirim, ben her şeyi sizden iyi bilirim, bilmediğiniz ne varsa gelin bana sorun. Ben var ya ben…
Yazıya ifade bırak !
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.