MADO

ALLAH'A İSTİĞFAR ETMEK

Nevşehir 08.02.2023 - 17:11, Güncelleme: 08.02.2023 - 17:11
 

ALLAH'A İSTİĞFAR ETMEK

Rivayet edildiğine göre, bir kişi, Tâbiûn âlimlerinden, Allah dostu Hasan-ı Basrî’ye gelir ve kuraklıktan şikâyet eder. Hasan-ı Basrî hazretleri ona; “Allah’a istiğfar edip mağfiret dilemesini” tavsiye eder.

Bir başka insan da gelir, fakirlikten şikâyet eder. Hasan-ı Basrî hazretleri ona da “Allah’a istiğfar edip mağfiret dilemesini” tavsiyede bulunur.  Bir başka kişi gelir o da Hasan-ı Basrî hazretlerinden bir erkek evladı olması için Allah’a dua etmesini rica eder. Hasan-ı Basrî hazretleri ona da “Allah’a istiğfar edip mağfiret dilemesini” tavsiye eder.  Bir başkası da bahçesindeki kuraklıktan şikâyet ettiği zaman ona da “Allah’a istiğfar edip mağfiret dilemesini” tavsiye eder.  Hasan-ı Basrî hazretlerine niçin herkese Allah’a istiğfar edip mağfiret dilemesini tavsiye ettiği sorulduğu zaman şöyle cevap verir: Ben kendiliğimden bir şey söylemiyorum. Çünkü Hz. Nuh (a.s.) kavmine başlarına gelen belâ ve musibetlerden kurtulmaları için “Allah’a istiğfar edip mağfiret dilemesini” tavsiye ediyor ve şöyle diyordu:  فَقُلْتُ اسْتَغْفِرُوا رَبَّكُمْ إِنَّهُ كَانَ غَفَّارًا يُرْسِلِ السَّمَاءَ عَلَيْكُمْ مِدْرَارًا وَيُمْدِدْكُمْ بِأَمْوَالٍ وَبَنِينَ وَيَجْعَلْ لَكُمْ جَنَّاتٍ وَيَجْعَلْ لَكُمْ أَنْهَارًا  “Rabbinizden mağfiret dileyin. Çünkü O, çok bağışlayıcıdır. (Mağfiret dileyin ki,) Böylece O, üzerinize gökten bol bol yağmur indirsin. Mallarınızı ve oğullarınızı çoğaltsın, size bağlar, bahçeler ihsan etsin, sizin için nehirler akıtsın.” diye buyurmaktadır.     Demek ki, insanoğlu bol bol Allah’a istiğfarda bulunması gerekir. Nitekim günah işlemekten masum olan Hz. Peygamber (s.a.v), bir hadis-i şeriflerinde; “Ben, günde yüz defa Allah’a tövbe ve istiğfarda bulunuyorum.”  buyurmuştur. O halde istiğfar nasıl ve ne şekilde yapılması gerekir. İstiğfar, günahlardan vazgeçmek suretiyle ihlas ve samimiyetle yapılmalıdır. Not: Pazartesi gecesi saat 04.17'de gerçekleşmiş olan depremde hayatını kaybeden bütün vatandaşlarımıza Yüce Allah'tan rahmet, yaralanan vatandaşlarımıza acil şifa diliyorum. Milletimizin başı sağ olsun. Allah bir daha bu türlü afetleri göstermesin, milletimizi bütün afetlerden korusun. Değerli Dostlar! Ekonomik imkânı olanlar depremzedelere imkân nispetinde yardım ellerini açmalı, imkânı olmayanlar da yukarıdaki rivayette geçtiği üzere bol bol tövbe, istiğfar ve duada bulunmalıdır. Selam ve dua ile.
Rivayet edildiğine göre, bir kişi, Tâbiûn âlimlerinden, Allah dostu Hasan-ı Basrî’ye gelir ve kuraklıktan şikâyet eder. Hasan-ı Basrî hazretleri ona; “Allah’a istiğfar edip mağfiret dilemesini” tavsiye eder.

Bir başka insan da gelir, fakirlikten şikâyet eder. Hasan-ı Basrî hazretleri ona da “Allah’a istiğfar edip mağfiret dilemesini” tavsiyede bulunur. 
Bir başka kişi gelir o da Hasan-ı Basrî hazretlerinden bir erkek evladı olması için Allah’a dua etmesini rica eder. Hasan-ı Basrî hazretleri ona da “Allah’a istiğfar edip mağfiret dilemesini” tavsiye eder. 
Bir başkası da bahçesindeki kuraklıktan şikâyet ettiği zaman ona da “Allah’a istiğfar edip mağfiret dilemesini” tavsiye eder. 
Hasan-ı Basrî hazretlerine niçin herkese Allah’a istiğfar edip mağfiret dilemesini tavsiye ettiği sorulduğu zaman şöyle cevap verir: Ben kendiliğimden bir şey söylemiyorum. Çünkü Hz. Nuh (a.s.) kavmine başlarına gelen belâ ve musibetlerden kurtulmaları için “Allah’a istiğfar edip mağfiret dilemesini” tavsiye ediyor ve şöyle diyordu: 
فَقُلْتُ اسْتَغْفِرُوا رَبَّكُمْ إِنَّهُ كَانَ غَفَّارًا يُرْسِلِ السَّمَاءَ عَلَيْكُمْ مِدْرَارًا وَيُمْدِدْكُمْ بِأَمْوَالٍ وَبَنِينَ وَيَجْعَلْ لَكُمْ جَنَّاتٍ وَيَجْعَلْ لَكُمْ أَنْهَارًا 
“Rabbinizden mağfiret dileyin. Çünkü O, çok bağışlayıcıdır. (Mağfiret dileyin ki,) Böylece O, üzerinize gökten bol bol yağmur indirsin. Mallarınızı ve oğullarınızı çoğaltsın, size bağlar, bahçeler ihsan etsin, sizin için nehirler akıtsın.” diye buyurmaktadır.    
Demek ki, insanoğlu bol bol Allah’a istiğfarda bulunması gerekir. Nitekim günah işlemekten masum olan Hz. Peygamber (s.a.v), bir hadis-i şeriflerinde; “Ben, günde yüz defa Allah’a tövbe ve istiğfarda bulunuyorum.”  buyurmuştur. O halde istiğfar nasıl ve ne şekilde yapılması gerekir. İstiğfar, günahlardan vazgeçmek suretiyle ihlas ve samimiyetle yapılmalıdır.
Not: Pazartesi gecesi saat 04.17'de gerçekleşmiş olan depremde hayatını kaybeden bütün vatandaşlarımıza Yüce Allah'tan rahmet, yaralanan vatandaşlarımıza acil şifa diliyorum. Milletimizin başı sağ olsun. Allah bir daha bu türlü afetleri göstermesin, milletimizi bütün afetlerden korusun. Değerli Dostlar! Ekonomik imkânı olanlar depremzedelere imkân nispetinde yardım ellerini açmalı, imkânı olmayanlar da yukarıdaki rivayette geçtiği üzere bol bol tövbe, istiğfar ve duada bulunmalıdır. Selam ve dua ile.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.