Oğuz ÖZDEM (BAŞ YAZAR)
Köşe Yazarı
Oğuz ÖZDEM (BAŞ YAZAR)
 

HAYATIN ANLAMI

Herkesin hayata bir bakış açısı vardır muhakkak ama nasıl gördüğünüz sanırım baktığınız açıya bağlı. Bu söylemi basit bir yazı kelamı ya da ağdalı bir cümle olarak algılamayınız. Gerçekten hayata bakış açınız ona verdiğiniz önemli doğru orantılıdır. Daha açık yazayım. Hayata bakış açınız sizin karakterinizi, kişiliğinizi, duygularınızı hasılı insani değerlerinizi de ortaya koyar. Hayata baktığını pencere maddiyat ağırlıklı ise yaşamınızın büyük bölümünde ölçütünüz ve kıstasınız da maddidir. Eğer hayatınıza bir anlam yüklediyseniz –ki bu her şey olabilir- o zaman yaşamın da bir değeri vardır. Bazen evlattır hayatın anlamı, bazen sevgili, bazen doğa, bazen de yüce ve ulu bir yaratıcı. Bazen de daha basit ama daha özgün bir şeydir hayatımıza anlam katan. Mesela Kitap gibi. Bir kitap. Basit ama inanılmaz güçleri olan bir nesne. Ünlü bir yazar “Bir kitap okudum hayatım değişti” diye başlamıştı kitabına. “Bir kitap okudum hayatım değişti” İşte hayatı anlamlı kılan da bu. Ya iki kitap okusak, peki dört ya da onlarca. Elbette her kitabın hayatı değiştirmesi beklenmez ama hayatınıza renk katacağı kesin. Kitap ve kitabın hayatımıza katacağı anlamı herkes bir şekilde izah eder belki ama farklı bir yoldan ve farklı bir güzellikle anlatan bir proje ve bu projeyi sırtlayan birileri daha var ki onlar her türlü takdirin üzerindeler. Ürgüp’teki Hayatın anlamı kitap projesinden ve bu projenin yürütücülerinden bahsediyorum. 2019 yılında başlayan proje bugün aynı heyecanla devam ediyor. Her ne kadar projenin sahibi Ürgüp Kaymakamlığı, projenin koordinatörlüğünü de Kaymakam Beyin eşi Arzu Güleryüz Maraşlı yürütüyor ve işin ağırlığı onları üzerinde ise de Ürgüp Belediyesi, Ürgüp İlçe Eğitim Müdürlüğü, özel sektörler ve gönüllü şahıslar da projeye omuz veriyorlar. Proje kapsamında hemen her hafta “öznesi kitap” olan bir etkinlik planlanıyor. Okullarda artık belirli saatlerde kitap okumak eğitimin bir parçası olmuş, proje uygulanmaya başladığı andan itibaren ilçe kütüphanesi pek çok ilin kütüphanesinden daha güzel ve daha işlevsel hal almış. Hani bir dokunuş olur da hayatın rengi değişiverir ya Ürgüp Kaymakamı Mehmet Maraşlı ve eşi Arzu Güleryüz Maraşlı Ürgüp’e öyle bir dokunmuşlar ki sanırım yıllar sonra bile adları sadece kaymakamlık arşivinin tozlu raflarında bir belge içinde değil ışıldayan bir sokağın giriş levhasında okunacaktır. Proje kapsamında emeği geçen herkese de ayrıca teşekkür etmek isterim ve yine isterim ki Nevşehir’in her ilçesi, her kasabası, her köyünde hayatın anlamı kitapla güzelleşsin.
Ekleme Tarihi: 27 Mayıs 2022 - Cuma
Oğuz ÖZDEM (BAŞ YAZAR)

HAYATIN ANLAMI

Herkesin hayata bir bakış açısı vardır muhakkak ama nasıl gördüğünüz sanırım baktığınız açıya bağlı.

Bu söylemi basit bir yazı kelamı ya da ağdalı bir cümle olarak algılamayınız. Gerçekten hayata bakış açınız ona verdiğiniz önemli doğru orantılıdır.

Daha açık yazayım.

Hayata bakış açınız sizin karakterinizi, kişiliğinizi, duygularınızı hasılı insani değerlerinizi de ortaya koyar. Hayata baktığını pencere maddiyat ağırlıklı ise yaşamınızın büyük bölümünde ölçütünüz ve kıstasınız da maddidir.

Eğer hayatınıza bir anlam yüklediyseniz –ki bu her şey olabilir- o zaman yaşamın da bir değeri vardır. Bazen evlattır hayatın anlamı, bazen sevgili, bazen doğa, bazen de yüce ve ulu bir yaratıcı.

Bazen de daha basit ama daha özgün bir şeydir hayatımıza anlam katan. Mesela Kitap gibi.

Bir kitap. Basit ama inanılmaz güçleri olan bir nesne. Ünlü bir yazar “Bir kitap okudum hayatım değişti” diye başlamıştı kitabına.

“Bir kitap okudum hayatım değişti” İşte hayatı anlamlı kılan da bu. Ya iki kitap okusak, peki dört ya da onlarca. Elbette her kitabın hayatı değiştirmesi beklenmez ama hayatınıza renk katacağı kesin.

Kitap ve kitabın hayatımıza katacağı anlamı herkes bir şekilde izah eder belki ama farklı bir yoldan ve farklı bir güzellikle anlatan bir proje ve bu projeyi sırtlayan birileri daha var ki onlar her türlü takdirin üzerindeler.

Ürgüp’teki Hayatın anlamı kitap projesinden ve bu projenin yürütücülerinden bahsediyorum.

2019 yılında başlayan proje bugün aynı heyecanla devam ediyor. Her ne kadar projenin sahibi Ürgüp Kaymakamlığı, projenin koordinatörlüğünü de Kaymakam Beyin eşi Arzu Güleryüz Maraşlı yürütüyor ve işin ağırlığı onları üzerinde ise de Ürgüp Belediyesi, Ürgüp İlçe Eğitim Müdürlüğü, özel sektörler ve gönüllü şahıslar da projeye omuz veriyorlar.

Proje kapsamında hemen her hafta “öznesi kitap” olan bir etkinlik planlanıyor. Okullarda artık belirli saatlerde kitap okumak eğitimin bir parçası olmuş, proje uygulanmaya başladığı andan itibaren ilçe kütüphanesi pek çok ilin kütüphanesinden daha güzel ve daha işlevsel hal almış.

Hani bir dokunuş olur da hayatın rengi değişiverir ya Ürgüp Kaymakamı Mehmet Maraşlı ve eşi Arzu Güleryüz Maraşlı Ürgüp’e öyle bir dokunmuşlar ki sanırım yıllar sonra bile adları sadece kaymakamlık arşivinin tozlu raflarında bir belge içinde değil ışıldayan bir sokağın giriş levhasında okunacaktır.

Proje kapsamında emeği geçen herkese de ayrıca teşekkür etmek isterim ve yine isterim ki Nevşehir’in her ilçesi, her kasabası, her köyünde hayatın anlamı kitapla güzelleşsin.
Yazıya ifade bırak !
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.